Recunoscuta pentru eficienta sa in ceea ce priveste eliminarea kilogramelor in plus instalate, Dieta Dukan este una din cele mai cunoscute si mai tinute diete din intreaga lume. Dar este in acelasi timp si o dieta destul de restrictiva, mai ales datorita nivelului destul de ridicat de proteine ce trebuie sa fie consumate.
Daca cei mai motivati vor reusi sa isi atinga obiectivele si sa slabeasca atat cat vor, vor trebui totusi sa se inarmeze cu rabdare pentru a reusi sa se mentina in forma pe termen lung.
Iata, deci, mai multe despre aceasta dieta, despre avantajele sale, dezavantajele sau inconvenientele sale, fazele sale si principiile sale.
Capitole
Dieta Dukan- principiile sale
Dieta Dukan este o dieta fondata in anii 1970 de catre un medic nutritionist de origine franceza pentru a propune o pierdere in greutate rapida, eficienta pe termen scurt.
Marele principiu al acestei diete hiperproteice si hipocalorice este inceperea cu o faza foarte stricta in cadrul careia sunt permise doar proteinele. Celelalte alimente vor trebui reintroduse mai tarziu, in mod progresiv, intr-o ordine foarte bine stabilita- legumele, apoi painea, branza, fructele si apoi feculentii.
Puternica reducere si absorbtie de glucide si de lipide va incita organismul sa apeleze la faimoasele stocuri de grasime, adipocite, pentru a putea continua sa functioneze in mod corect. In mod paralel, are loc si un proces de cetoza: corpurile cetonice sunt eliberate in sange, favorizand senzatia de satietate, dar obligand in acelasi timp rinichii si ficatul sa functioneze mai mult.
Acest tip de dieta nu se recomanda, deci, pentru persoanele care sufera de diabet, de maladii cardiovasculare, de patologii renale sau hepatice.
Dieta Dukan se deruleaza in patru faze distincte a caror durata depinde de cate kilograme vrei sa dai jos.
Dieta Dukan – Faze
Faza de atac. Scopul acestei faze este sa declanseze rapid si eficient pierderea in greutate. Faza 1, numita si faza de atac este cea mai dificila sau cea mai severa. In meniu, in prima faza trebuie sa se consume proteine pure – carne alba, crustacee, peste, oua si lactate light. In mod evident, proteinele vegetale nu se recomanda deoarece sunt o sursa prea importanta de glucide pentru acest regim.
Nu este, deci, o dieta adaptata persoanelor vegetariene.
Durata acestei faze trebuie sa varieze in functie de kilogramele de pierdut. Cu cat pierderea in greutate este mai consecventa, cu atat faza de atac va fi mai lunga:
- 1 zi pentru pierderile de mai putin de 5 kg.
- 3 zile pentru 5-10 kg.
- 5 zile pentru 10-20 kg.
- 7-10 zile pentru peste 20 de kg.
Faza de croaziera. Este a doua faza a dietei Dukan care are drept scop atingerea obiectivului de pierdere in greutate si trebuie sa fie tinuta pana cand se ajunge la greutatea dorita. In aceasta etapa legumele sunt introduse in mod progresiv si pe langa zile cu proteine pure se introduc si zile cu proteine-legume.
Se considera, deci, ca aceasta faza trebuie sa fie tinuta in functie de kilogramele de pierdut – 1 kilogram pe saptamana. Daca ai 20 de kilogram de dat jos, va tine astfel 20 de saptamani.
Faza de consolidare. Are drept scop evitarea efectului de yo-yo deci revenirea la kilogramele initiale. In aceasta faza, painea, branza, feculentii si fructele sunt introduse in mod progresiv si controlat.
Faza de stabilizare. Este cea care permite regasirea unei alimentatii normale care trebuie sa fie tinuta destul de mult timp sau pe o perioada nederminata mai ales daca vrei sa iti mentii greutatea pentru mult timp.
Avantajele Dietei Dukan
O pierdere rapida in greutate. Este una din cele mai eficiente diete pentru a pierde rapid in greutate. Pierderea in greutate este atat de spectaculoasa in faza de atac si de faza de croaziera, incat rar sunt cei care abandoneaza pe drum.
Poti slabi fara senzatia de foame. Consumul important de proteine iti permite sa ajungi la o senzatie de satietate importanta, absenta foamei si rezultatele incurajatoare contribuie la intretinerea motivatiei.
Iata un exemplu de meniu tip care respecta toate fazele acestei diete
In faza de atac:
La micul dejun – o cafea sau un ceai neindulcite, 1-2 iaurturi light si un ou.
La pranz- un ou fiert tare, piept de pui sau peste, iaurt, 2 felii de piept de curcan la gustare si clatite din tarate de ovaz.
La cina – peste mai slab si un iaurt mai light.
In faza de croaziera:
La micul dejun cafea sau ceai neindulcite.
Clatite din tarate de ovaz.
Oua si 1-2 iaurturi mai light.
La pranz- omleta cu ciuperci, salata verde cu piept de pui, iaurt mai light, bucati de curcan la gustare.
La cina- supa crema de dovlecel, cu branza light.
In faza de consolidare:
La micul dejun: 2 felii de paine integrala, o portie de branza si un fruct.
La pranz: 2 portii de feculenti pe saptamana, peste la gratar, salata verde si la gustare un fruct, orice in afara de banana.
La cina – un wok de legume cu creveti, orez si iaurt mai light.
Cateva idei de retete pentru acest regim:
Omleta cu ciuperci, chimion si broccoli. Ai nevoie de 2-4 oua bio, 300 grame de broccoli, 25 de gram de branza cu chimion,100 de grame de ciuperci, 2 linguri de ulei de masline.
Poti incerca si o supa rece de legume, Gaspacho, cu rosii, castraveti si alte legume, un fel de mix rece de legume, foarte sanatos si savuros.
Supa crema de ciuperci este cea mai delicioasa si mai sanatoasa. Ai nevoie de ciuperci, de ghebe si hribi, de supa vegetala, de lapte, praz, ulei de masline, salvie si ienupar pentru un plus de savoare.
Mai poti incerca sa prepare chiftelute de peste la cuptor, foarte savuroase.
Unele pareri sunt contra acestui regim deoarece este un regim slab in fibre si poate sa duca la probleme de constipatie. Sunt si riscuri legate de carentele de vitamine si de saruri minerale. Ouale si carnea care se consuma in prima faza pot sa duca la marirea nivelului de colesterol. Cel mai bine ar fi sa consulti un nutritionist inainte de a incepe aceasta dieta, cum de altfel este recomandat in cadrul oricarei alte diete.
Articol actualizat pe 21/01/2025
Lasă un răspuns