Dieta disociata presupune un program impartit pe zile sau pe mese, cu scopul de a consuma separat alimente din diferite grupe alimentare, pentru o digestie mai usoara si mai rapida.

Spre deosebire de sfaturile moderne de pierdere in greutate, care recomanda ca fiecare masa sa reprezinte un amestec de glucide, de proteine si de materii grase, planul disociat sugereaza limitarea fiecarei mese sau a unei zile intregi la o singura grupa alimentara.
Capitole
Pe ce principii se bazeaza dieta disociata?
Baza dietei disociate este teoria conform careia consumul de alimente alcaline si acide reduce viteza procesului digestiv si dezechilibreaza procesul metabolic. Acest lucru se datoreaza faptului ca este supraincarcat in incercarea de a stabili conditiile ideale pentru a digera alimentele alcaline si acide in acelasi timp. Proteinele formeaza acide, glucidele alcaline.
Conform dieteticienei Lauren Blake, dieta disociata este bazata pe urmatorul principiu: luarea in greutate este cauzata de consumul de alimente acide si alcaline, creand un dezechilibru al enzimelor digestive si metabolice, dezechilibru pe care corpul nostru nu il poate remedia. Acest dezechilibru nu face decat sa supraincarce sistemul digestiv, sa incetineasca metabolismul si sa provoace o crestere in greutate.
Cum functioneaza dieta disociata?
Dieta disociata este o modalitate excelenta de a slabi rapid si usor. Principiul este unul extrem de simplu. Nu ar trebui sa consumi glucide si proteine in acelasi timp. Spre exemplu, nu ar trebui sa mananci fasole, orez sau cartofi alaturi de carne, oua sau produse lactate. Aceste categorii de alimente ar trebui disociate deoarece genereaza o substanta care stimuleaza organismul sa stocheze grasimi. Drept urmare, daca ai un program normal de lucru si nu lucrezi pe timp de noapte ar trebui sa consumi glucide la pranz si proteine la cina. Ziua, avem nevoie de mai multa energie pentru a munci si pentru a fi activi. Noaptea, nu consumam energie si, astfel, o buna parte din glucide nu ar fi arse. Noaptea, tesuturile noastre se regenereaza si proteinele sunt excelente pentru acest lucru.
Ce ar trebui si ce nu ar trebui sa mananci
Daca urmezi dieta disociata pe mese nu ar mai trebui sa consumi conserve, alimente prefierte sau fast-food. Pentru a tine aceste enzime sub control, principala regula a dietei disociate este aceea de a consuma alimente dintr-o singura grupa alimentara la o masa. Adeptii acestei diete disociate afirma ca, odata ce sistemul digestiv functioneaza la capacitate maxima, absorbtia nutrientilor este maximizata si nevoile corpului sunt satisfacute prin intermediul unor portii mai mici.
Exemple de diete disociate
Dieta disociata 111. In cazul dietei disociate 111 trebuie sa mananci timp de 7 zile doar una din grupele alimentare. Cu alte cuvinte, o zi vei manca lactate, o zi vei manca proteine, o zi fructe si legume. Ziua de lactate presupune mai multe variante precum kefir, branza de vaci, sana, urda, lapte sau iaurt.
Dieta diosciata 222. Dieta 222 inseamna ca ai voie sa mananci orice cantitate din alimentele permise, timp de doua zile, urmate de alte doua zile in care se consuma alimentele din urmatoarea categorie si doua zile in care se consuma alimente din categoria urmatoare. Dupa care se reiau categoriile.
Dieta 333. Dieta 333 presupune consumul de alimente fara sa le combini. Astfel se incepe dieta cu 3 zile in care se consuma doar carne, se continua cu trei zile in care se consuma doar fructe si legume si se incheie cu trei zile in care se consuma doar lactate. Se interzice consumul de zahar, de miere, grasimea de origine animala, mezelurile si carnea de porc.
Tabel alimentar
Alimentele din cadrul dietei disociate sunt clasate astfel:
- Fructe acide: lamaie, mandarine, portocale, grapefruit. Aceasta categorie include si rosiile.
- Fructe semi-acide: caise, cirese, capsune, smochine, kiwi, mere, piersici, pere, pepene rosu, struguri.
- Fructe uscate: caise uscate, prune, fructe uscate si struguri uscati;
- Grasimi constante: masline, avocado, fistic, susan si ulei de masline;
- Cereale: orez, grau, porumb si derivatele sale precum fulgi de porumb, faina, paste si paine cu seminte.
- Legume: sparanghel, vinete, dovlecei, fasole uscata, fasole verde, linte, castraveti, ardei, ridiche, sfecla rosie, soia, morcovi.
- Legume cu un continut ridicat de amidon: cartofi dulci, cartofi, banane, morcovi.
- Legume verzi: telina, brocoli, varza, conopida, ciuperci, sparanghel, spanac, laptuci, varza de Bruxelles.
Meniu
Exista un element pozitiv care reiese din aceasta dieta disociata: niciun aliment nu este restrictionat propriu-zis doar trebuie sa se tina cont de categoriile de alimente. Este un model de alimentatie usor de urmat doar ca la inceput cu siguranta iti va fi putin mai greu sa te obisnuiesti cu combinatiile de alimente si cu faptul de a consuma doar cate o grupa de alimente tip de 2-3 zile cum se cere.
Cu toate acestea, cu ajutorul unui meniu zilnic echilibrat oferit de dieta disociata principiul de baza poate fi inteles cu usurinta.
ZIUA 1 – se consuma carne
Mic dejun: un piept de pui la gratar, cu sare si cu condimente.
Gustare: o cafea simpla.
Pranz: un macrou pe gratar, sarat si condimentat.
Gustare: un pahar cu suc natural de portocale.
Cina: carne de curcan gatita la abur.
ZIUA 2 – CARNE
Mic dejun: o sunca slaba de pui sau curcan.
Gustare: o cafea simpla.
Pranz: un peste pe gratar, condimentat.
Gustare: ceai neindulcit.
Cina: carne fiarta de vita.
ZIUA 3 – CARNE
Mic dejun: pulpe de pui gatite la abur.
Gustare: o cafea simpla.
Pranz: un peste la cuptor cu condimente.
Gustare: un pahar cu suc natural de mere.
Cina: sau muschi de vita la gratar.
Sau
Varianta 1

Luni: carne slaba de pui sau curcan
Marti: legume
Miercuri: lactate
Joi: fructe
Vineri: peste
Sambata: cereale
Duminica: oua
Varianta 2
Luni: legume
Marti: carne de pui sau curcan
Miercuri: oua
Joi: lactate
Vineri: peste
Sambata: fructe
Duminica: o masa din cereale, celelalte doua mese cu orice iti doresti tu
Echilibrul este elementul pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand vine vorba despre dieta disociata. O vizita la medicul specialist este recomandata pentru a te sfatui, deoarece unele diete pot provoca unele boli mai mult sau mai putin placute.
Lasă un răspuns