Din Statele Unite până în Europa veche și Asia, există acum o modalitate de a pierde în greutate – eficient, durabil și fără a dăuna sănătății și anume, Dieta Fasting. Vedetele, sportivii și cântăreții de la Hollywood au ales Dieta Fasting și nu au fost dezamăgiți de ea. Comunitatea științifică aprobă și ea rezultatele și are o părere bună despre această dietă.
Aceasta este dieta de post intermitent, despre care s-a demonstrat că produce rezultate excelente atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al sănătății, mai ales dacă este utilizată împreună cu un element cheie: Sportul. Iar pentru sport, o variantă la îndemâmă este să folosești o bandă de alergat pliabilă sau o bicicletă fitness ieftină. „Estetica” s-a născut în societatea modernă, dar postul voluntar este o practică la fel de veche ca umanitatea. Fiecare cultură, în fiecare parte a lumii, are la bază o referință la petrecerea unei anumite perioade de timp, abținându-se voluntar de la mâncare.
Capitole
Dieta Fasting – De cine a fost practicată?
A fost o practică comună în rândul fenicienilor, egiptenilor, asirienilor, perșilor, chinezilor, celților, galilor și civilizațiilor precolumbiene. O făceau din motive religioase, punitive sau expiatorii, dar poate fi bine și pentru sănătatea ta. Aceasta este o poruncă comună pentru toate religiile majore și a fost întotdeauna asociată cu purificarea trupului și a sufletului. Postul este practicat și promovat în diferite perioade ale anului. Se numește post pentru creștini, Ramadan pentru musulmani și post spiritual pentru hinduși și budiști. Toate acestea sunt considerate benefice atât pentru corp, cât și pentru minte. Astfel, omenirea a acordat întotdeauna o mare importanță beneficiilor postului. Datorită diverselor studii științifice, acum a devenit posibil să-i extragă utilizarea sănătoasă din orice punct de vedere.
Dieta Fasting – Beneficii
Beneficiile postului prelungit sunt multiple și dovedite. Fiind lipsit de hrană, dar nu de lichide pentru o perioadă lungă de timp, organismul reacţionează prin întărirea sistemului imunitar, eliminarea toxinelor, reducerea nivelului de stres. De asemenea, reduce grăsimea corporală. Cu alte cuvinte, arzi grăsimi, dar mușchii nu sunt afectați. Strict vorbind, este ca și cum corpul își dă seama că vine o perioadă dificilă și se pregătește cu ce este mai bun pentru a-i rezista, a se curăța și a se întări. Practic, dacă o persoană s-ar pierde în pădure și s-ar trezit fără hrană după un timp și ar slăbi imediat, cum ar supraviețui? Cum ar putea supraviețui iarna sau foametei sau chiar după o vânătoare eșuată? Acest lucru se datorează faptului că organismul absoarbe nutrienții alimentelor mai rapid și mai eficient și poate genera noi celule neuronale, dacă postul durează mai mult de 24 de ore.
Dar atenție, toate acestea pot funcționa doar cu controlul potrivit, cu ajutorul profesioniștilor. Improvizația nu este niciodată o idee bună.
Cum să urmezi Dieta Fasting?
Dieta Fasting sau restricția alimentară intermitentă este o dietă bazată pe alternarea postului cu zilele de mâncare „normale”.
Există mai multe reguli. De exemplu, poți posti 5 zile pe lună sau de 2 ori pe săptămână. Poți să alternezi zilele cu alimente cu conținut scăzut de calorii (cele în care încărcătura calorică este redusă cu 70%) cu mese obișnuite. De asemenea, poți opta pentru un post zilnic de 18 ore, restul de 6 ore fiind permis să mănânci cu un aport normal de calorii.
Păreri biolog nutriționist
Pentru claritate, dr. Ornella D’Alessio, un biolog nutriționist, are explicații. „Mai multe studii au arătat că restricția calorică poate prelungi viața cu până la 11%, poate promova îmbătrânirea sănătoasă. De asemenea, poate reduce cancerul și demineralizarea oaselor. Mai mult decât atât, întărește sistemul imunitar, crește numărul de celule stem și progenitoare din diferite organe. De fapt, promovează supraviețuirea.„
După o analiză atentă, dr. D’Alessio a mai subliniat riscurile care pot rezulta din această dietă la anumite persoane sau la cei care nu respectă sfaturile.
„Oricine poate începe Dieta Festa cu excepția femeilor însărcinate și care alăptează, a copiilor, a persoanelor cu tulburări de alimentație și a persoanelor cu afecțiuni medicale care nu sunt controlate de un medic. De exemplu, la diabetici, postul poate crește nivelul de cortizol. Cortizolul crește nivelurile de zahăr din sânge, astfel încât, la unele persoane cu probleme cu reglarea zahărului din sânge, foamea poate înrăutăți lucrurile„.
Dieta Fasting – O modalitate excelentă de a rămâne sănătos și de a pierde în greutate
Așadar, Dieta Fasting este o modalitate excelentă de a rămâne sănătoși și de a pierde în greutate. După cum se poate vedea, poate fi benefică și pentru cei care suferă de alte probleme. Este benefică pentru cei care sunt adesea bolnavi sau care suferă de stres, așa că de ce să nu încerci? Desigur, sub supravegherea atentă a medicilor.
Dieta Fasting a apărut datorită omului de știință japonez pe nume Yoshinori Ohsumi. Toată viața a studiat procesele fizice, pentru a vedea ce se întâmplă când celula scapă de toxine. În timpul înfometării, celula scapă de toate lucrurile rele care se acumulează în ea (proteine defecte, toxine). În același timp, aceasta este întinerită și apare o nouă energie. Pentru descoperirea Dietei Fasting, i s-a acordat Premiul Nobel. După această descoperire, nutriționiștii americani, folosind date științifice, au dezvoltat acest sistem de post pentru clienții lor „vedete”, iar apoi dieta a fost făcută cunoscută și oamenilor de rând.
Dieta Fasting – Scheme
Așadar, iată patru scheme de post pe care le poți alege pentru a pierde în greutate.
Schema 1 – 16/8 -> Preferata mea
Acest lucru înseamnă că timp de 16 ore ești în post și timp de 8 ore poți mânca regulat (de 3-4 ori). Acesta este cel mai acceptabil sistem, potrivit pentru aproape toți oamenii sănătoși, deoarece somnul este inclus în orele de refuz alimentar. Avantajul acestui sistem, este că în timpul odihnei datorită digestiei, organismul scapă de toxine, optimizează producția de insulină, ceea ce reduce pofta de dulciuri. Cei care urmează deja acest sistem observă o îmbunătățire a stării de bine, activarea creierului și a memoriei și pomparea mai mult a mușchilor în timpul activității fizice.
Schema 2 – 14/10
Acest lucru înseamnă că timp de 14 ore ești în post și timp de 10 ore poți mânca regulat (de 5-6 ori). Această schemă este cea mai potrivită pentru începători, deoarece este cea mai ușor de susținut. Dacă ultima ta masă este la ora 20:00, atunci sări peste micul dejun dimineața (dacă ai un mic dejun devreme, dar poți bea apă) și de la 10 dimineața poți lua prima masă. Cel mai bine este dacă este format din terci sau legume, deoarece nu poți încărca corpul după o abstinență de la mâncare. Şi apoi ziua mănânci liniştit până la ora 20:00 şi apoi după schemă.
Schema 3 – 20/4
Acest lucru înseamnă că postești 20 de ore și poți mânca regulat timp de 4 ore (1 masă de alimente solide sau 2 mici). O opțiune destul de stresantă pentru organism. Este permis să bei apă, sucuri de legume proaspăt stoarse sau câteva nuci.
Schema 4 – 24
Aceasta este așa-numita zi de descărcare. Adică o dată pe săptămână refuzi complet să consumi orice hrană timp de 24 de ore, iar în zilele rămase aderi la o alimentație adecvată conform celor 5-6 mese pe zi. Acest sistem este potrivit pentru cei care nu se pot conforma celorlalte 3.
Matei daniela a zis
Sunt restrictii alimentare??
Măria Mihalcea a zis
există alimente interzise?