Chiar daca regimurile alimentare si preferintele variaza pe intreg teritoriului Indiei, majoritatea persoanelor care doresc sa slabeasca urmeaza un regim bazat in special pe plante. Aproximativ 80% din populatia Indiana practica hinduismul, o religie care promoveaza un regim vegetarian sau lacto-vegetarian. Dieta indiana traditionala pune accentul pe un consum de alimente vegetale precum legumele, lintea si fructele precum si pe un consum de carne in cantitati mici.
Cu toate acestea, obezitatea este o problema destul de curenta in sanul populatiei indiene. Din cauza ca alimentele transformate sunt din ce in ce mai disponibile in India, din ce in ce mai multe persoane s-au imbolnavit de boli cronice legate de cresterea in greutate, de boli cardiace si de diabet.
In acest articol va explicam cum puteti urma dieta indiana(vezi un articol detaliat si despre dieta fix la fix) pentru a avea un stil de viata sanatos si pentru a pierde in greutate.
Esti din ce in ce mai interesat de ideea de a urma o dieta indiana vegana? Ai tot citit despre aceasta dieta, pareri, meniu, pareri pe forum insa inca nu esti convinsa ca este potrivita pentru tine? Va oferim sugestii cu privire la alimentele permise si cele pe care trebuie sa le evitati si un exemplu de meniu pentru o saptamana.
Dieta indiana pe baza de plante pune accentul pe ingrediente proaspete si integrale, alimente ideale pentru a promova o stare optima de sanatate.
Capitole
De ce sa urmezi dieta indiana pe baza de plante
Numeroase sunt beneficiile oferite de dieta indiana pe baza de plante asupra sanatatii. Acest tip de alimentatie poate reduce riscul aparitiei bolilor cronice dar poate favoriza si pierderea in greutate. Putem evita, spre exemplu bolile cardiace, diabetul si unele tipuri de cancer precum cancerul la san si de colon. In plus, dieta indiana a fost corelata cu reducerea riscului de aparitie a maladiei Alzheimer. Conform cercetatorilor, acest lucru se datoreaza diminuarii consumului de carne.
Care sunt grupele de alimente incluse in dieta indiana?
Regimul alimentar indian este bogat in alimente nutritive precum cereale, linte, grasimi sanatoase, legume, produse lactate si fructe. Alimentatia majoritatii persoanelor originare din India este puternic influentata de religie, de hiduism in special. Religia hidusa promoveaza non-violenta si sustine ca toate fiintele umane ar trebui sa aiba aceeasi valoare, ca nu ar trebui sa existe diferente intre oameni.
De aceea, un regim lacto-vegetarian este incurajat si, consumul de carne, carne de pasare, peste si oua nu este incurajat. Lacto-vegetarienii consuma in schimb produse lactate.
Un regim lacto-vegetarian sanatos ar trebui sa se bazeze pe cereale, linte, produse lactate, legume, fructe si grasimi sanatoase precum uleiul de nuca de cocos.
Condimentele precum curcuma, coriandru, ghimbir sau chimen ar trebui sa fie folosite cat mai des pentru preparate, pentru a adauga savoare preparatelor. In plus, au o multime de beneficii nutritionale. Curcuma, unul din cel mai folosit condiment in India si recunoscut pentru proprietatile sale anti-inflamatorii, anti-bacteriene si anti-canceroase ar trebui sa fie folosit mai des in preparate. Curcumina, substanta continuta de curcuma combate inflamatia din organism, imbunatateste functiile cerebrale si reduce factorii de risc ai bolilor cardiace.
Alimente sanatoase de consumat in cadrul dietei indiene
Exista numeroase alimente si bauturi delicioase pe care le putem alege atunci cand urmam dieta indiana.
Ce putem consuma?
Incearca sa incorporezi urmatoarele ingrediente in planul de masa zinic:
- Legume: rosii, spanac, vinete, frunze de mustar, ceapa, gombo, conopida, ciuperci, varza.
- Fructe: mango, papaya, rodie, portocale, litchi, pere, prune, banane.
- Fructe cu coaja si seminte: nuci cajou, migdale, arahide, fistic, seminte de dovleac, seminte de susan.
- Leguminoase: fasole, mazare, fasole rosie, linte.
- Radacini si tuberculi: cartofi, morcovi, cartofi dulci, napi.
- Seminte integrale: orez brun, orez basmati, quinoa, orz, porumb, paine integrala.
- Lactate: branzeturi, iaurt, lapte, kefir, ghee.
- Ierburi si condimente: usturoi, ghimbir, cardamom, chimen, coriandru, garam masala, paprika, curcuma, piper negru, busuioc.
- Grasimi sanatoase: lapte de cocos, lapte integral, avocado, ulei de cocos, ulei masline, ulei de mustar, ulei de susan, ulei de arahide.
- Surse de proteine: tofu, leguminoase, produse lactate, nuci si seminte.
Mesele si gustarile se vor axa pe alimente proaspete si aromatizate cu ierburi si condimente.
Ce bauturi se pot consuma in cadrul dietei indiene?
O modalitate facila si eficienta de a reduce excesul de calorii si de zahar este aceea de a evita bauturile si sucurile indulcite. Aceste bauturi sunt hipercalorice ceea ce va duce la cresterea in greutate.
Optiunile de bauturi cuprind:
- Apa;
- Apa minerala;
- Ceai fara zahar, inclusiv ceai Darjeeling, Assam si Nilgiri;
Un exemplu de meniu Indian sanatos timp de o saptamana
Luni
Micul dejun: sambar cu orez brun idli;
Pranz: mix de legume cu orez si curry;
Cina: tofu cu mix de legume si salata de spanac proaspat;
Marti
Micul dejun: clatite Chana dal cu amestec de legume si un pahar cu lapte;
Pranz: mancare de mazare sau orz brun cu legume;
Cina: Khichdi cu salata de varza de Bruxelles;
Miercuri
Micul dejun: mar copt cu scortisoara, garnisit cu migdale uscate;
Pranz: tofu cu amestec de legume;
Cina: panak paneer cu orez brun si legume;
Joi
Micul dejun: iaurt natural cu bucati de fructe si seminte de floarea soarelui;
Pranz: legume la abur condimentate cu curcuma sau curry;
Cina: chana masala cu orez basmati si salata verde;
Vineri
Micul dejun: dahlia de legume si un pahar cu lapte;
Pranz: sambar cu legume si orez brun;
Cina: tofu cu cartofi si legume verzi;
Sambata
Micul dejun: Parathas cu avocado si papaya;
Pranz: o salata mare cu curry de rajma si quinoa;
Cina: clatite cu linte si tofu tikka masala;
Duminica
Micul dejun: felii de mango si un pahar cu lapte;
Pranz: supa de legume;
Cina: tofu cu masala si curry de legume;
Se va consuma multa apa, ceai neindulcit intre mese pentru a te mentine hidratat.
Dieta Indiana reprezinta o modalitate excelenta de a pierde in greutate. Te va ajuta sa reduci consumul de alimente si de bauturi indulcite, sa consumi mai multe legume si sa cresti aportul de proteine. Dieta indiana va fi insotita de o activitate fizica regulata. Pentru asta, iti recomand o banda de alergat ieftina sau o bicicleta fitness, care te vor ajuta in lupta cu kg in plus.
Lasă un răspuns