Dieta mediteraneana este printre cele mai sanatoase din lume. Este corelata cu o buna sanatate cardiovasculara, o longevitate remarcabila si o buna sanatate fizica si mentala. Deci dieteticienii si specialistii in nutritie sunt cei mai pasionati de aceasta dieta si o recomanda mereu.
Dieta mediteraneana inseamna o reechilibrare alimentara, fiind deci mai mult decat o dieta, un adevarat stil de viata. Nu numai ca te va ajuta sa slabesti, ci va fi alaturi de tine, pas cu pas pentru a te bucura de o mai buna stare de sanatate.

Este o dieta al carei nume provine de la traditia alimentara din mai multe tari care inconjoara Marea Mediterana, dar este vorba mai ales despre alimentatia traditionala din insulele grecesti Creta si Corfu.
Capitole
Ce este dieta mediteraneana?
Acest regim este caracteristic alimentatiei populatiei din bazinul mediteraneean. Studiile au ajuns la concluzia ca aceasta populatie se bucura de o buna sanatate cardiovasculara si din ce in ce mai multa lume lauda beneficiile acestei diete.
Care sunt avantajele dietei mediteraneene?

O senzatie de satietate. Regimul Mediteranean nu este un regim hipocaloric ca si regimul Dukan sau alte diete care sunt prea restrictive. Iti permite deci sa consumi un bun numar de elemente nutritive care dau repede senzatia de satietate.
Este foarte usor de tinut. Dieta mediteraneana nu este foarte greu de tinut. Conteaza doar sa alegi ingredientele potrivite si sa tii cont de regulile sau principiile sale.
Pe langa faptul ca te ajuta sa slabesti, are o multime de beneficii pentru sanatate.
Poate diminua riscurile de a suferi de boli cardiovasculare. Se pare ca prezenta colesterolului bun introdus de uleiul de masline sau cel de rapita, dar si un slab consum de carne sunt elemente asociate un risc de mortalitate mai scazut,
O mai buna sanatate a creierului. Dieta mediteraneana proneaza consumul de nuci care sunt foarte bune pentru sanatatea creierului. Si pot contribui si la prevenirea declinului mental. Functiile cognitive sunt active si reactive mai mult timp.
Reduce riscurile de a suferi de cancer datorita unei alimentatii bogate in vegetale si in antioxidanti.
Cresterea sperantei de viata. Se pare ca dieta mediteraneana ajuta si la combatarea maladiilor cronice si are o influenta pozitiva asupra sperantei de viata. Dar, in realitate reduce riscurile de deces cauzate de maladii care pot sa fie declansate sau agravate de o alimentatie nesanatoasa.
Iata care sunt cele mai mari reguli nutritionale ale dietei mediteraneene
Vegetale cat mai multe. Trebuie deci sa se consume fructe si legume la fiecare masa, crude sau fierte, dar si fructe uscate sau oleagionoase.
Feculentii si legumele uscate. Sunt principalele surse de energie ale acestei diete. De preferinta integrale, feculentii trebuie sa figureze la fiecare masa. Cerealele si legumele uscate trebuie sa fie si ele privilegiate si sa nu uitam de tuberculi.
Uleiul de masline este cel mai bun aliat. Uleiul de masline trebuie sa fie consumat cat mai des, singur sau alaturi de alt ulei, precum cel de rapita, de exemplu. Poate inlocui de minune untul si alte materii grase.
Proteine animale de calitate. Pesti mai mici sau mai mari, fructe de mare sau chiar si alge , produsele din mare trebuie sa fie consumate in mod regulat, la fel ca si ouale de gaina crescute in aer liber sau cu seminte de in. Carnea alba trebuie sa se regaseasca si ea in meniu, dar fara sa se faca abuzuri. Se poate insa alege si un meniu Mediteranean vegetarian.
Produsele lactate in cantitate moderata. In meniu, trebuie sa se regaseasca si produsele lactate, dar cu moderatie. Si mai ales sub forma branzeturilor proaspete si a iaurturilor.
Un exemplu de meniu

La micul dejun se poate consuma o omleta de legume din doua oua, o jumatate de ceapa, un catel de usturoi, o rosie, o jumatate de ardei rosu, sare si piper.
Se poate consuma ceai sau cafea fara zahar. Se poate folosi mierea sau stevia pentru indulcire.
Sau se poate alege un Musli cu nuci, fructe proaspete si un iaurt.
La pranz, se poate consuma o salata mare verde, cu nuci, cu ton si rosii uscate, asezonate cu ulei de masline si suc de lamaie. Dar si putina tarta de legume, o bucata de paine si o bucata de branza.
Mai poti prepara o salata cu rosii, castraveti, ceapa, coriandru si patrunjel, asezonata cu ulei de masline si suc de lamaie si un iaurt fermentat.
La cina se poate consuma un ghiveci de legume din vinete, dovlecei, o jumatate de ardei verde, o jumatate de ardei rosu, o rosie ulei de masline, sare, piper si orez si o salata de fructe, citrice de preferinta.
Iata mai pe scurt care sunt cele sapte mari principii ale acestei diete:
- Alimentele consumate cel mai des, dar nu exclusiv, sunt de origine vegetala mai ales: cereale, legume, leguminoase si fructe.
- Produsele de origine animala sunt consumate moderat.
- Alimentele consumate sunt foarte variate( principiul diversitatii) si se recomanda sa se consume mai ales produse locale.
- Se consuma produse respectandu-se ciclul sezonier.
- Consumul de produse dulci este limitat si rezervat doar zilelor de sarbatoare.
- Uleiul de masline este consumat foarte des pentru asezonare sau pentru prajire.
- Pentru a pune cel mai bine in valoare gustul alimentelor, in loc de sare, se folosesc ierburi si mirodenii, dar si usturoi si ceapa.
Dieta mediteraneana este inainte de toate un mod de viata care permite sa ai cea mai buna stare de sanatate. Combina o alimentatie variata si echilibrata cu un mod de viata special, nu este foarte restrictiva si este o buna sursa de inspiratie pentru a manca sanatos in viata de zi cu zi.
Dar, aceasta dieta nu se limiteaza doar la cautarea unei stari de sanatate optime. Asociaza si fundamentele unei identitati culturale. Este vorba despre:
- a-ti face timp sa apreciezi mancarea si sa o impartasesti cu cei dragi.
- a-ti face timp sa pregatesti cele mai delicioase feluri de mancare.
Lasă un răspuns